Jotta hevosesi lysti ois.

ELÄKÖÖN PIILOMAAN PIKKU WARLANDER

Harvoin jaksaa hevossairaalan lasku ja diagnoosi vain hymyilyttää:

Ajankohta: 24.3.2022 7:52
Diagnoosi: tiine

Lysti todettiin tiineeksi <3
Jonna Jokisalo ELL, amerikkalainen hevosten sis. tauti- ja tehohoitospesialisti Dipl ACVIM&ACVECC, hevossairauksien erikoiseläinlääkäri.

Vuoden paras yllätys
Lysti-friisi 19 v. heitti viime viikolla kehiin aikamoisen uutispommin, sillä eläinlääkärimme Jonna löysi Lystin masusta noin ketun kokoisen yllärin – vaikka vielä viime kesän lopulla Lysti ultrattiin tyhjäksi.

Kuten Lystin sulhon, lusitano-ori Fundadorin Pirjo-omistaja totesi: tämä on vuoden paras yllätys – jonka myötä saimme myös selvyyden siihen, miksi rakkaastani on tullut pullukka, vaikka ruoan ja liikutuksen määrä on pysynyt koko talven melko vakiona.

Siellä, siellä se ”Ilo” (sittenkin) on!

It’s Now of Never
Lysti on ollut minulla pian 10 vuotta ja aina aiemmin ajattelin, että M-i-n-ä-E-n-K-y-l-l-ä lähde astuttamaan vanhaa, lievästä astmasta ja nivelrikosta kärsivää tammaa, jolla ei ole ollut edes koskaan varsaa alla – kunnes vuosi sitten Lystin kevään ensimmäinen kiima vei viimeisetkin järjen rippeet ja mieleeni vyöryi kaiken muun alleen peittävä ajatus: I-t-’s-N-o-w-O-r-N-e-v-e-r.

Niinpä pirautin saman tien Pirjo Tani-Koivulalle, jonka upeaa lusitano-ori Fundadoria olin katsellut ”sillä silmällä” jo pidempään – ja siitä se ajatus sitten lähtikin saman tien kiitolaukalle niin, että jo saman päivän iltana Lystin kohdusta bongattiin 5 senttinen follikkeli ja Chrisse-eläinlääkärimme (joka myöhemmin jäi saikulle) totesi, että ”Lystin saa viedä huomenna orille”.

Tästä Se Ajatus sitten lähti kiitolaukalle!

Lysti toimi kuin kellopeli
Kevään ja kesän 2021 aikana me kiikutimme Lystin neljä kertaa visiitille Fundadorin luo Herajoen ratsastuskeskukseen – sillä Fundis astuu vain luomuna, mikä Lystin tapauksessa olikin varmasti tehokkain tapa. Vanhalle ensikertalaiselle kun luomu on aina parempi kuin pakaste.  

Lystin ja Fundadorin tapaamiset sujuivat ja ajoittuivat aina mainiosti: komean ulkokuorensa lisäksi Fundis osoittautui kultaiseksi herrasmieheksi ja Lysti puolestaan toimi koko kesän kuin kellopeli, sillä joka kerta, kun soitin eläinlääkärin paikalle arvioimaan oikeaa astutusajankohtaa, follikkeli komeili ultrassa jo sen kokoisena, että Lysti saatiin viedä Fundikselle seuraavana päivänä.

Love Is In The Air
Hillitte ny ittes!

Neljäs kerta salaa toden sanoi
Kahdella ensimmäisellä kerralla Lysti jäi tyhjäksi. Kolmas kerta sen sijaan sanoi toden hetkeksi, sillä ensimmäisessä ultrassa näytöllä vilahti pieni hevosen alku – kunnes seuraavassa ultrassa sitä ei enää näkynytkään, jolloin tiineyden arvioitiin menneen kesken.  

Kesän lopulla Lysti vietiin Fundadorille vielä neljännen kerran ja ultrattiin tämän jälkeen tyhjäksi – ja siinä luulossa on nyt elelty läpi talven ja ihmetelty, voiko muuten niin hyvinvoivan ja tyynen oloisen tamman masun kasvu johtua heinästä, kaasusta vai kenties valeraskaudesta kunnes viime viikolla Jonna siis bongasi masusta Piilomaan Pikku Warlanderin, jonka tarkoitus on nähdä päivänvalo ensimmäisen kerran kesä-heinäkuun vaiheessa Hauholla Tössän hellässä huomassa.

No nytkö te sen vasta keksitte?

Elämä on yllätyksiä täynnä – ja joskus ne onnistuvat olla aika lystikkäitäkin <3.

ELÄKÖÖN PIILOMAAN PIKKU WARLANDER
Siirry sivun alkuun